grb grb titular
slova

Riječi

Događanja

30 godina župnog zbora

Na spomendan sv. Cecilije, 22. studenog, naš župni zbor obilježit će 30 godina djelovanja predstavljanjem prigodne monografije Punina vremena, nakon mise u 17:00 u župnoj crkvi.

Tim povodom donosimo kratki osvrt iz pera voditeljice zbora, Danijele Sabo.

Molitve

Kao župa koja ima Mariju Kraljicu u titularu, donosimo litanije njoj posvećene, Litanije Marije Kraljice, preporučajući sve vas u njezin zagovor.

Župni zbor: 30 godina djelovanja

Danijela Sabo

monografija

Koliko je glazba važna u našim životima, posebno nama katolicima govori jedan zanimljiv podatak, da je riječ pjevati, pjesma, poj u Starom zavjetu upotrijebljena 309 puta, a u Novom zavjetu 36 puta. Glas je dar što smo ga dobili od Boga. Sveti Augustin je rekao "Tko pjeva, dvostruko moli", pa tako i svi mi pjevači dajemo dvostruko od sebe, molitvom i pjesmom. Mješoviti zbor naše župe na taj način Boga slavi već 30 godina.

U tih 30 godina zbor je naučio nekoliko stotina raznih pjesama. Pjevamo liturgijsku i duhovnu glazbu, trudeći se obuhvatiti što više pjesama vezanih uz liturgijsku godinu, od pučkih, zborovskih, raznih moteta, međimurskih napjeva, šansona, pjesme poznatih svjetskih skladatelja, a u posljednje vrijeme zapjevali smo na latinskom i staroslavenskom jeziku. Svake godine nastojimo naučiti pokoju novu pjesmu za svako liturgijsko vrijeme u godini, za korizmu, uskrsno vrijeme, vrijeme kroz godinu, vrijeme došašća i božićno vrijeme.

Trenutno u zboru pjeva 28 pjevača i svojim pjevanjem obogaćujemo sva slavlja vezana uz crkvu: neizostavne prva sveta pričest i podjela sakramenta svete potvrde; posebno svečani su obredi Velikog tjedna, gdje zbor pjeva posebno uvježbane pjesme, koje iziskuju puno više truda i vremena, zatim za proštenje sv. Ladislava (27. lipnja) i proštenje Marije Kraljice u mjesecu kolovozu, kada nastojimo navježbati koju novu pjesmu ili čak cijelu misu. Tjelovska procesija uvijek je praćena pjevanjem crkvenog zbora uz pratnju gradskog puhačeg orkestra.

Kvaliteta pjevanja i veselje do pjevanja, svakako su porasli kupnjom novih orgulja Viscount Vivace 40, koje krase naš kor i našu crkvu. Probe se održavaju jednom tjedno, a po potrebi i više. Na početku probe uvijek se pomolimo kako bi naše probe i pjevanje bilo što ljepše i uspješnije vođeno Duhom Svetim.

Uz redovito pjevanje na nedjeljnim misama i svim crkvenim slavljima, zbor je imao i brojne nastupe izvan crkve: sudjelovanje na festivalu Sv. Cecilije u Varaždinu od samog početka, susreti zborova gornjomeđimurskog dekanata, gostovanja po raznim župama diljem Lijepe naše , zatim u Mađarskoj i Sloveniji. Poznato je da se crkveni zborovi malo teže probijaju na manifestacije svjetovnog karaktera, ali smo unatoč tome imali vrlo zapaženi nastup u Voloskom kraj Opatije, a zatim i sudjelovanje na Zborskim danima u Opatiji. Pjevali smo misu polnoćku za Radio 105, zatim prilikom prijenosa mise na Hrvatskoj televiziji i Hrvatskom radiju, zbor je bio gost u emisiji Musica sacra, koju vodi poznati hrvatski skladatelj mo. Josip degl'Ivellio, a dvadesetu godišnjicu proslavili smo snimanje CD-a pod nazivom Tebi pjevam i nezaboravnim izletom u Međugorje, Dubrovnik i Čilipe.

Do otvorenja CZK Rudar, u duhu dobre i plodne suradnje s mješovitim zborom KUD-a Mura organizirali smo božićne koncerte u župnoj crkvi. Organiziramo izlete i razna druženja, od kojih bi izdvojila slavljenje rođendana članova zbora, što nas još više zbližava i povezuje u jednu veliku raspjevanu obitelj. Kako bi naše pjevanje bilo prožeto što većom duhovnošću, 2015. godine bili smo na duhovnoj obnovi U Oazi mira - Duhovnom centru Veternica. Želja nam je da bi duhovne obnove bile svake godine, sastavni dio našeg djelovanja i rasta u vjeri.

Tokom tih trideset godina u našoj župi izmjenilo se nekoliko župnika: vlč. Ivan Novak, vlč. Kristijan Piskač, vlč. Mario Kopjar, vlč. Tomislav Antekolović i sadašnji vlč. Marijan Horvat. Svi su oni nama, svaki na svoj način, bili velika podrška i podpora u našem radu. Sa svima smo dobro surađivali i izgradili jedan lijep prijateljski odnos, na čemu smo im od srca zahvalni.

Pjevačima je pjesma kao kruh naš svagdanji, veselje i radost. Nastojimo pjesmama doprijeti do srca svih koji nas slušaju. Veseli nas svaka pohvala, a dobronamjerno primamo i sve druge kritike. Svi pjevači pjevaju s velikom ljubavlju i otvorena srca, odgovornost i predanost pjevanju krasi sve pjevače, a sve nas vodi jedna velika želja: kročiti prema zajedničkom cilju - slavljenju Boga i promicanju ljepote crkvenog pjevanja. Zbor je poput velike obitelji, svi su članovi jedni drugima velika podrška. Tu se veseli, pjeva, uči, moli i tuguje zajedno.

Perisjetimo se i riječi pape Franje: "Glazba ima sposobnost ujediniti duše i nas sjediniti s Bogom. Uvijek nas vodi i oslobađa tjeskobe. Glazba pomaže i u radosti i u nevolji."

Grb župe Marije Kraljice i sv. Ladislava

Sonja Jepure

grb

Sam naziv župe objedinjuje obilježja crkvene i svjetovne vlasti, pa tako i grb prikazuje oboje.

Na vrhu štitastog oblika grba nalazi se kruna sa stiliziranim bijelim ljiljanom. Kruna kao simbol naše Majčice i nebeske kraljice i ljiljan koji označava njezinu svetost i čistoću. Na plavom polju je također Marijin simbol, isprepletena slova M i A (Maria Auspice (lat.), Marija pomoćnica).

U donjem, zelenom polju prekriženi su mač i bojna sjekira ispod kugle, simbola svjetovne vlasti i zaštitnih znakova sv. Ladislava, utemeljitelja Zagrebačke biskupije koncem XI. st čime je gradu Zagrebu postavio preduvjete da jednog dana postane kulturno, vjersko i političko središte hrvatskog naroda.

Bijelo vijugavo polje u središnjem dijelu grba označava rijeku Muru koja protiče kroz Mursko Središće gdje se nalazi crkva Marije Kraljice i sv. Ladislava.

Crvena polja koja okružuju grb prikazuju Marijin plašt i simbol su zaštite i okrilja pod koje se rado utječemo svakodnevnim molitvama i štovanjem presvete Bogorodice, Blažene Djevice Marije.

Molitva prošnje i blagoslova

Gospodin svemoćni,
izvor i dovršitelj
svega stvorenoga,

blagoslovio vas
i dao uspjeha i rasta
ostvarenju vaših nada,
plodu vašeg rada,

i sačuvao vas
od svakoga zla,
bio vam zaklon u nevolji,
utočište u tjeskobi,

obasjao vas svojim licem
kao što sunce obasjava zemlju
i grije je smrznutu,

i bio vam milostiv
kad se zapletete u krivnju,
riješio vas svakog zla
i sasvim vas oslobodio.

Svrnuo Gospodin svoj pogled na vas
i vidio vašu bol,
čuo vaš vapaj,
izliječio vas i utješio.

I dao vam mir,
zdravlje tijela
i zdravlje duše,
ljubav i sreću.
Amen.

Učinio to Gospodin
koji ostaje dovijeka.
Tako vam bilo
po njegovoj volji.

Litanije Marije Kraljice

Gospodine, smiluj se!
Kriste, smiluj se!
Gospodine, smiluj se!

Kriste, čuj nas!
Kriste, usliši nas!

Oče nebeski, Bože, smiluj nam se!
Sine, Otkupitelju svijeta, Bože
Duše Sveti, Bože,
Sveto Trojstvo, jedan Bože,

Sveta Marijo, Majko Božja, moli za nas!
Sveta Bogorodice,
Svet Djevo djevica,
Preljubljena kćeri Očeva,
Majko Krista, Kralja vjekova,,
Slavo Duha Svetoga,
Djevice, kćeri Sionska,
Djevice siromašna i ponizna,
Djevice blaga i poslušna,
Majko Gospodinova,
Suradnice Otkupiteljeva,
Puna milosti,
Izvore ljepote,
Riznice kreposti i mudrosti,

Prvi plode otkupljenja,
Savršena učenice Kristova,
Prečista sliko Crkve,
Ženo novog saveza,
Ženo suncem odjevena,
Ženo zvijezdama okrunjena,
Gospo beskrajne dobrote,
Gospo oproštenja,
Gospo naših obitelji,
Veselje novog Izraela,
Sjaju svete Crkve,
Diko roda ljudskoga,
Odvjetnice milosti,
Službenice Bogu ugodna,
Pomoćnice naroda Božjega,

Kraljice ljubavi,
Kraljice milosrđa,
Kraljice mira,
Kraljice anđela,
Kraljice patrijarha,
Kraljice proroka,
Kraljice apostola,
Kraljice mučenika,
Kraljice vjeroispovjedalaca,
Kraljice djevica,
Kraljice svih svetih,
Kraljice bez grijeha istočnoga začeta,
Kraljice na nebo uznesena,
Kraljice zemlje,
Kraljice neba,
Kraljice svega stvorenja,

Jaganjče Božji, koji oduzimaš grijehe svijeta,
oprosti nam, Gospodine!
Jaganjče Božji, koji oduzimaš grijehe svijeta,
usliši nas, Gospodine!
Jaganjče Božji, koji oduzimaš grijehe svijeta,
smiluj nam se, Gospodine!

Oče naš...

R. Moli za nas, slavna Majko Gospodinova.
O. Da dostojni postanemo obećanja Kristovih.

Pomolimo se.
Bože, preblagi Oče, čuj molitvu svoga naroda koji časti blaženu Djevicu Mariju, službenicu tvoju, i nju priznaje Majkom milosti i Kraljicom milosrđa: daj nam da Ti s ljubavlju služimo u svojoj braći da bismo s njima postali dionicima slave Tvoga kraljevstva.
Po Kristu Gospodinu našemu. Amen.